Dezastrele naturale, cum sunt – cutremurele, inundațiile, alunecările de teren, riscuri asigurate prin polița obligatorie PAD, sunt doar o parte dintre riscurile care vă pot amenința locuința și bunurile din aceasta.
Daca dezastrele naturale sunt pericole care nu sunt atât de frecvente , gândiți-vă ca incendiile, inundațiile provocate de spargerea conductelor ori furtul bunurilor din locuință sunt nenorociri care se pot întâmpla oricând, oricui.
Pentru a vă proteja in astfel de incidente neplăcute, a căror frecvență este din păcate în creștere, puteți încheia o poliță facultativă de asigurare locuințe și bunurile din aceasta și astfel, veți putea recupera pierderile suferite, în eventualitatea în care riscurile asigurate ar avea loc.
Riscuri asigurate
Riscurile acoperite de poliță sunt prevăzute în mod clar în contractul de asigurare facultativa pe care l-ați încheiat și diferă de la asigurător la asigurător și de la asigurare la asigurare.
În general, riscurile de bază preluate în asigurările facultative de locuințe sunt:
- Incendiul;
- Trăsnetul;
- Explozia;
- Căderea de corpuri pe locuința asigurată.
În funcție de compania de asigurare aleasă și de tipul de asigurare facultativă pe care l-ați contractat se pot adăuga și alte tipuri de riscuri:
- Cutremurul;
- Riscurile atmosferice – ploaie torențială, inundație, viitură, furtună, grindină, greutatea stratului de zăpadă/gheață, avalanșă etc.
- Alunecările și/sau prăbușirile de teren;
- Apa de conductă și refularea acesteia;
- Izbirea din exterior de către autovehicule a clădirii asigurate
- Distrugerile provocate de animale;
- Furtul bunurilor și al elementelor constructive;
- Avariile centralelor termice;
- Alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuării reparațiilor.
- Riscuri politice – greve, tulburări civile.
- Terorismul sau vandalismul.
- Furt prin efracție sau furt prin întrebuințarea cheilor originale, însă numai daca aceste chei au fost obținute de la asigurat prin acte de tâlhărie, violență sau amenințare
- Unda de șoc provocată de avioane (boom sonic)
Prin plata unei prime suplimentare, unii asiguratori pun la dispoziția clienților și alte clauze speciale care pot fi introduse in contractul de asigurare cum ar fi:
- Clădiri in construcție sau în renovare
- Bunuri casabile
- Bani și alte valori
- Bunuri cu valoare deosebită
- Răspunderea civilă a chiriașului față de proprietar
- Răspunderea civilă a proprietarului față de chiriaș
Excluderi
Excluderile sunt acele riscuri care nu sunt acoperite de către compania de asigurări.
În general nu sunt cuprinse in asigurarea facultativă a locuințelor si nu se despăgubesc pagubele produse de, provenind din, sau ca urmare a:
• exploziei atomice, radiației sau infestării radioactive
• confiscării, exproprierii, naționalizării, rechiziționării, sechestrării, distrugerii sau avarierii din ordinul oricărui guvern de drept sau de fapt sau oricărei autorități publice
• poluării sau contaminării din orice cauză
- reparațiile, recondiționările sau restaurările nereușite.
- proclamării stării excepționale sau a războiului
- uzurii, fermentației, distrugerii provocate de ciuperci, insecte, rozătoare, păsări și alți dăunători, coroziune, precum și cele produse de afumare, pătare sau pârlire dintr-o sursa normală de căldură
Avantaje
In funcție de compania de asigurare la care alegeți sa încheiați polița de asigurare facultativă a locuinței și tipul de poliță ales, poți beneficia de diverse oferte și avantaje cum ar fi:
- Plata in rate a poliței
- Reducerea primei de asigurare
- În cazul producerii unui eveniment neplăcut care este acoperit de polița de asigurare poți primi un avans de până la 30% din valoarea estimată a despăgubirii pentru a acoperi cheltuielile urgente
- Asistență tehnică de urgență la domiciliu
Atentie!
Înaintea încheierii unei polițe de asigurare facultativă a locuinței vă recomandăm să studiați cu atenție TERMENII și CONDIȚIILE din contractul de asigurare.
Asigurarea facultativă a locuinței nu constituie și nici nu înlocuiește polița de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor (PAD), reglementată prin Legea nr. 260/2008, cu modificările și completările ulterioare.
PAD reprezintă o poliță separată față de polița facultativă, iar obligativitatea încheierii acesteia revine în exclusivitate asiguratului.