Polita de asigurare RCA (Raspundere Civila Auto) este un contract incheiat intre posesorul unui autovehicul, persoana fizica sau juridica, si o societate de asigurare autorizata in acest sens, ce are drept unic scop despagubirea tertelor parti prejudiciate in urma accidentelor de circulatie.
Pentru a incheia o polita de asigurare RCA trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- autovehiculul sa fie inmatriculat / supus inmatricularii sau inregistrat in Romania
- asiguratul sa fie persoana inscrisa in documentele de identificare a autovehiculului / persoana pe numele careia urmeaza sa se inmatriculeze autovehiculul (este valabil si in cazul autovehiculelor achizitionate in leasing)
- prezentarea documentelor de identificare ale autovehiculului – certificat de inmatriculare/ carte de identitate / document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care urmeaza sa inmatriculeze autovehiculul.
Asigurarea incepe sa isi faca efectul doar daca a fost eliberata, contra unei prime de asigurare, pe o anumita perioada prestabilita, de catre o companie autorizata sa incheie RCA.
Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie cu caracter general impusa de statul roman. Aceasta asigurare se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania. Drept urmare, asiguratorii nu va pot refuza in momentul in care solicitati incheierea unei polite RCA.
In mod automat, la incheierea unei polite RCA, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, se incheie si o polita Carte Verde, care este echivalentul politei RCA atunci cand autovehiculul circula in strainatate.
Principalul rol al politei RCA este ca pagubitul sa isi primeasca compensarea pentru daunele produse din culpa de proprietarul sau de utilizatorul unui vehicul asigurat. Insa polita RCA nu ii fereste mereu de responsabilitate pe cei vinovati. Chiar daca asiguratorul ii va compensa mai intai pe cei pagubiti, conform legii, acesta are dreptul sa isi recupereze banii, in anumite situatii.
Asiguratorul RCA poate face regres impotriva propriului asigurat in cazurille prevazute de Art. 58 din Legea 136/1995. Concret, pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice , conducere fara permis sau cand fapta este produsa cu intentie.
Mai exact, actul normativ in cauza stipuleaza ca asiguratorul RCA poate recupera sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei in urmatoarele cazuri:
- accidentul a fost produs cu intentie;
- accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie;
- accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incerca sa se sustraga de la urmarire;
- persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.
Pe langa cele mentionate anterior, printre infractiunile care pot constitui un motiv de regres se mai numara circulatia sub influenta substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare, precum si participarea la intreceri neautorizate.